AEC nu consideră benefică terminarea cursurilor școlare pe data de 24 iunie

Astăzi, 10 iunie a.c., a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, ordinul ministrului educației nr. 5079/2015, prin care a fost modificat ordinul nr. 4496/2015 privind structura anului școlar 2015-2016. Printre modificările aduse, regăsim devansarea cu o săptămână a vacanței de vară, astfel încât elevii vor încheia cursurile pe data 24 iunie, față de 17 iunie, așa cum era în ordinul inițial, și vor începe anul școlar 2016-2017 pe data de 11 septembrie, față de 4 septembrie, așa cum era în varianta anterioară.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), organizație care a promovat varianta anterioară, nu consideră benefică pentru elevi terminarea cursurilor din anul școlar 2015-2016 pe data de 24 iunie 2016, deoarece condițiile climatice sunt de așa natură, încât elevii nu se pot concentra asupra procesului de învățare, absenteismul fiind oricum la cote ridicate în această perioadă a anului școlar. De asemenea, ca o consecință a terminării cursurilor pe data de 24 iunie, perioada de desfășurare a examenelor naționale se prelungește până spre mijlocul lunii iulie, facând aproape imposibilă susținerea acestora.

De asemenea, AEC reiterează propunerea menționării în structura anului școlar a celebrării datei de 17 noiembrie, Ziua internațională a elevilor și studenților, cu ocazia căreia să se organizeze activități specifice pentru promovarea drepturilor elevilor și a cetățeniei active.