Fondul scolii nu a murit!

AEC s-a autosesizat cu privire la mai multe cazuri in care elevilor li se cere fondul scolii.

În urma campaniei derulate în 2013 de Asociația Elevilor din Constanța cu privire la existența fondului școlii în liceele din Constanța, am reușit să atragem atenția opiniei publice asupra acestui fapt ilegal, conform Art. 251 alin. (3) din ROFUIP. „Este interzisă implicarea copiilor/elevilor sau a cadrelor didactice în strângerea fondurilor. ”

În urma unei sesizări apărute în presă cu privire la strângerea de fonduri desfășurată la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, suntem din nou martorii unui sistem defect care în continuare implică, atât profesori, cât și elevi, în mod direct în strângerea de fonduri.

Doamna profesor Steluţa Andrei a declarat faptul că  „Marţi, a avut loc Consiliul Profesoral, la care am aflat că părinţii elevilor mei nu au achitat serviciile firmei de pază.”, declarație prin care aceasta își motivează actele săvârșite și, de asemenea, „le-am reamintit de aceşti bani. Le-am sugerat să aducă fiecare 30 de lei. Fiind 36 de elevi în clasă, ar urma să se strângă 1.000 de lei”. Prin aceste declarații, aceasta  a recunoscut  săvârșirea faptei de implicare a cadrelor didactice în strângerea de fonduri. În plus, această sumă este strânsă pentru achitarea unui contract încheiat între asociația de părinți și firma de paza. Faptul că această problematică se discută în consiliul profesoral arată, din nou, implicarea directa a profesorilor în strangerea acestor fonduri.
(Sursa:ZiuaConstanta.ro)
Conform Art. 105 alin (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 „Finantarea complementara se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru urmatoarele categorii de cheltuieli:
i) cheltuieli pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca, pentru personalul angajat, prescolari si elevi;”. Din informațiile pe care le avem,  această prevedere nu este respectată la nivel local.  De aceea, vom depune o cerere în baza legii 544/2001, prin care vom solicita informații cu privire la alocarea acestor fonduri

În cazul în care elevii refuză să cotizeze, sunt amenințați cu faptul că nu vor fi lăsați să susțină examenul de Bacalaureat.  Aceste amenințări  sunt foarte dure pentru un elev aflat în pragul examenului, insuflându-le tuturor o teamă.

Elevii se tem ca vor fi afectati daca nu vor plati fondul scolii!

În urma unor discuții cu elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, aflați în clasa în care doamna prof. Steluța Andrei este dirigintă, ne-a fost adus la cunoștință faptul că aceștia nu au fost doar informați, plata acestor sume fiind cerută, în mod imperativ, în termen de o zi.”
Este anormal ca elevii să fie constrânși să achite acest așa-zis fond al școlii. Vom investiga acest caz, iar, dacă se impune, vom sesiza aparatul coercitiv al statului. De asemenea, îi îndemn pe toți elevii, care sunt martorii unor fapte asemănătoare, să anunțe de îndată Asociația Elevilor din Constanța.” a declarat vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.