Reprezentanții elevilor, ai studenților și ai tinerilor din România cer eliberarea din funcție a Secretarului de Stat din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Vasile Șalaru

UPDATE ora 12:00: Vasile Șalaru a demisionat acum câteva minute din funcția de secretar de stat, în urma unei discuții cu Ministrul Educației și Cercetării Științifice. Apreciem faptul că vocea societății civile a fost ascultată și respectată de această dată, așa cum ar fi normal să se întâmple mereu.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Uniunea Liceenilor Maghiari din România și Asociația Elevilor din Constanța cer Guvernului României demiterea secretarului de stat pentru Învățământul Preuniversitar, Vasile Șalaru, în urma declarațiilor total inadecvate pentru poziția pe care o ocupă, referitoare la perspectiva sa asupra modului în care ar trebui modificată arhitectura curriculară, dezbătută chiar în această perioadă de către Institutul de Științe ale Educației și ministerul educației.

Vasile Șalaru, unul dintre principalii factori de decizie în ceea ce privește învățământul preuniversitar din România, a afirmat marți, 20 octombrie 2015, că una dintre prioritățile pe care învățământul preuniversitar ar trebui să le aibă în vedere este să învețe elevele cum „să meargă frumos”, „să fie gazde bune” și „cum se servește ceaiul”. Mai mult decât atât, acesta a declarat că elevele din România ar trebui să se ghideze după dictonul „Pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții”.

Considerăm aceste afirmații sexiste ca fiind o dovadă incontestabilă a unei mentalități aparținând unor vremuri ale intoleranței de mult apuse, ce promovează stereotipuri total nepotrivite pentru un sistem educațional modern, care trebuie să aibă la bază egalitatea de gen și nediscriminarea. Mai mult, ne manifestăm îngrijorarea asupra faptului că o persoană care nu respectă principiile pe care se bazează Legea Educației Naționale (cum ar fi principiul echității sau principiul egalității de șanse) și care nu cunoaște problemele reale ale sistemului de învățământ preuniversitar și nevoile reale ale elevilor în raport cu programele și curriculumul școlar, ocupă totuși o funcție decisivă pentru învățământul românesc. În acest sens, solicităm Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să se autosesizeze în situația de față și să sancționeze aspru manifestările reprezentantului ministerului educației.

Astfel, reprezentanții elevilor, ai studenților și ai tinerilor români solicită Guvernului României eliberarea urgentă din funcția de Secretar de Stat a domnului Vasile Șalaru, având în vedere faptul că politicile educaționale aplicate și dezvoltate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice trebuie să fie moderne, bazate pe echitate, egalitate de șanse și nediscriminare, iar acesta nu dovedește că și-a însușit aceste principii în activitatea sa.