AEC se declară solidară cu protestele organizate de elevii din Franța

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) se declară solidară cu acțiunile de protest demarate în Franța de colegii noștri de la Uniunea Națională a Liceenilor (Union Nationale Lycéenne).

Ieri, în Paris, capitala Franței, elevii nu au intrat la cursuri, protestând pentru modificarea legislației muncii, în sensul plății corespunzătoare a orelor de muncă prestate de elevii cu vârste peste 16 ani. De asemenea, săptămâna trecută, elevi din peste 100 de școli din întreaga țară au boicotat cursurile din același motiv.

Gestul colegilor noștri din Franța este unul perfect normal într-o societate democratică, acesta fiind în acord cu drepturile fundamentale ale omului și în spiritul libertății de exprimare.

Pentru a manifesta solidaritatea, în cursul acestei dimineți președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda, a trimis o scrisoare colegilor din Uniunea Națională a Liceenilor din Franța. Redăm integral textul scrisorii:

Chères collègues de France,

L’Association des Élèves de Constanta vous transmet des sincères salutations de Roumanie. Nous vous envoyons cette lettre pour vous montrer notre solidarité par apport à vos actions de protestation ces derniers jours, qui ont occupé plus de 100 écoles à travers le pays.

Les actions que vous faites sont normales dans une société démocratique,étant dans l’assentiment des principes promus par la Révolution française en 1789.

Finalement, nous vous assurons avec toute l’aide des élèves de la ville de Constanta, Roumanie. Au bord de la Mer Noir, vous trouverez un allié.

Cordialement,

Le président de l’Association des Élèves de Constanta,