AEC atrage atenția asupra informațiilor apărute în spațiul public despre situația de la Școala Gimnazială “George Enescu” din Năvodari

În urma informațiilor apărute într-un cotidian local, conform cărora la Școala Gimnazială “George Enescu” din Năvodari conducerea unității a impus elevilor și părinților acestora achiziționarea unei uniforme școlare, de la o societate comercială anume desemnată, la prețul de 200 lei, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) consideră necesară formularea următoarelor precizări:

Art. 32, alin. (4) din Constituția României consacră dreptul la învățământ gratuit al elevilor, principiu reiterat și la art. 9, alin. (3) din legea educației. Considerăm că impunerea unui astfel de cost, în vederea participării la actul de educație, constituie o încălcare a prevederilor mai sus-menționate, afectând astfel accesul liber la educație al elevilor.

Atragem atenția asupra faptului că această practică nu este întâlnită doar în acest caz, existând mai multe situații în care unități de învățământ decid în mod unilateral să supună beneficiarii la un cost pentru a avea acces la sistemul public gratuit de învățamânt.

Constantin-Alexandru Manda

Președintele Asociației Elevilor din Constanța