Asociația Elevilor din Constanța consideră declarațiile recente ale primarului Decebal Făgădău o tentativă de manipulare!

Asociația Elevilor din Constanța condamnă declarațiile recente ale primarului Decebal
Făgădău, întrucât acestea reprezintă mascări ale incapacității administrației locale de a acorda interesul necesar educației.

Edilul Constanței a declarat pentru o televiziune locală, următoarele: ,,Constanta are cele mai
mari burse din România pe 3 tipuri din cele 4 tipuri de burse.”. Nu putem interpreta această afirmație decât ca pe o încercare de a ascunde faptul că, în ciuda excedentului bugetar de 279 de milioane de lei, Primăria Constanța continuă să nege responsabilitatea pe care o are față de elevii constănțeni, și anume aceea de a asigura cuantumuri suficient de ridicate pentru bursele elevilor și care să fie în concordanță cu nevoile și interesele pe care aceștia le au. Deși bursele de ajutor social, studiu, și performanță au cuantumuri suficient de ridicate, cele de merit situează Constanța pe un clasament al rușinii. Deși acestea au cel mai mare număr de beneficiari (11939 elevi) conform HCL nr. 66/23.03.2018 și, implicit, cel mai mare impact asupra elevilor, sprijinind performanța acestora, acestora le este acordată cea mai mică importanță, situându-se printre cele mai mici din țară.

În septembrie 2015, Primăria Constanța intra în legalitate, după 4 ani în care primarul
Radu Mazăre a refuzat să respecte această obligație. Reamintim faptul că, pe atunci, Decebal Făgădău ocupa funcția de viceprimar. După o acțiune în instanță exercitată de către AEC, elevii puteau, în sfârșit, să beneficieze de burse școlare (de merit, studiu, performanță și ajutor social). La momentul acela, HCL nr. 245/13.10.2015 stabilea cuantumurile burselor la următoarele valori: ajutor social – 75 lei, studiu – 25 lei, merit – 25 lei, performanță – 100 lei, cu un buget total alocat de 1 milion de lei. De atunci și până acum, în urma demersurilor continue ale AEC, cuantumurile au crescut la: ajutor social – 200 lei, studiu – 200 lei, merit – 50 lei, performanță – 300 lei, în urma HCL 341/31.10.2018 și impactul bugetar la 11 milioane de lei. Deși creșterile sunt semnificative, acestea nu reușesc să se coreleze cu adevăratul scop al burselor, și anume sprijinirea activității educaționale pentru elevii aflați în zone de risc (bursele de studiu și ajutor social) și încurajarea performanțelor școlare (bursele de merit și performanță).

Constanța se află în primele locuri la 2 din cele 4 tipuri de burse, după cum arată o cercetare recentă pe care am realizat-o și pe care dorim să o prezentăm în rândurile ce urmează.

 1. Bursa de merit.

 

În ceea ce privește bursa de merit, clasamentul este următorul:
1.Sectorul 3 – 400 lei (pentru media între 8.50-9.99) – 1000 lei (pentru media                                                                                         10.00)
2.Sectorul 1 și Sectorul 2 – 300 lei
3.Sectorul 4 – 200 de lei
4.Sectorul 5 și Zalău – 150 lei
5.Bistrița – 125 lei

Constanța se situează pe aproape ultimul loc al clasamentului, burse mai mici existând
doar în Mehedinți (30 lei) și Satu-Mare (20 lei). Considerăm că acest fapt denotă subaprecierea rezultatelor foarte bune pe care elevii constănțeni le obțin în cadrul școlilor și ne dorim ca primarul să conștientizeze importanța încurajării performanțelor de acest tip, mai ales în contextul declarației acestuia cu privire la prioritățile sale, printre care s-ar presupune că educația se află pe primul loc.

2. Bursa de performanță

Cele mai mari burse de performanță sunt acordate de către următoarele primării:
1. Sectorul 1 – 600 lei
2. Sectorul 2 și Târgu-Mureș – 500 lei
3. Sectorul 3, 4, 5, și Târgoviște – 400 lei
4. Constanța și Baia Mare – 300 lei
5. Zalău – 225 lei

Deși, în ceea ce privește performanța, Constanța are al patrulea cel mai mare cuantum pentru
bursa de performanță, în lista ierarhică a primăriilor orașul este pe a 8-a poziție, departe de afirmația primarului. Ce rezultă de aici este că, deși edilul se mândrește cu faptul că orașul produce cele mai multe rezultate la concursurile NASA, aprecierea sa față de performanțele elevilor este regăsită doar în declarațiile publice pe care acesta le face.

3. Bursa de studiu

 

Printre reședințele care aleg să suțină elevii aflați în familii cu venituri mici, cele mai mari
cuantumuri sunt acordate de următoarele:
1. Sectorul 3 – 400 lei
2. Sectorul 1 – 300 lei
3. Sectorul 2 – 250 lei
4. Constanța – 200 lei
5. Sectorul 5 – 150 lei

Din păcate, Constanța nu se situează pe primul loc nici când vine vorba de cuantumul burselor de studiu. Astfel, dorim să reiterăm importanța acestora în susținerea elevilor care doresc să performeze în cadrul școlii, dar sunt ținuți în spate de situația financiară deficitară din cadrul familiei. Pentru aceștia, ajutorul din partea administrației locale este unul indispensabil, iar de aceea, importanța stabilirii unui cuantum pe măsura nevoilor elevilor este absolut necesar.

4.Bursa de ajutor social

În ceea ce privește bursele de ajutor social, clasamentul este următorul:
1. Sectorul 1 și Sectorul 3 – 300 lei
2. Constanța – 200 lei
3. Sectorul 2 și Sectorul 5 – 150 lei
4. Baia Mare, Sectorul 4 și Călărași – 100 lei
5. Botoșani – 90 lei

Observăm că lipsa conștientizării importanței acestei burse se regăsește pretutindeni, în
ciuda faptului că ar fi necesară acordarea unei atenții ridicate pentru ea, având în vedere că
deservește la sprijinirea elevilor ce se află în condiții de risc major precum anumite boli, venituri
sub 50% din salariul minim pe economie pe cap de familie, sau chiar sprijinirea elevilor orfani.

Analizând situația de mai sus, putem observa că municipiul Constanța nu reușește să suplinească cu adevărat nevoile elevilor, mai ales în ceea ce privește sprijinirea performanțelor academice. Ceea ce este și mai revoltător însă este lipsa de integritate de care primarul a dat dovadă, încălcând promisiunile făcute elevilor constănțeni în timpul programului său electoral, și anume că va majora bursele semestrial. Deși AEC i-a adus la cunoștință acest lucru și a propus majorarea cuantumurilor la valori raportatea la salariul minim pe economie astfel: ajutor social – 380 lei (20% din SME), performanță – 380 lei, studiu 280 lei (15% din SME), merit – 95 lei (5% din SME), acesta a ales să meargă pe drumul indiferenței, sfidând elevii din Constanța și asumându-și realizări care nu ar fi existat fără solicitările AEC.

De asemenea, în aceeași emisiune, primarul a afirmat faptul că, pentru el, ,,educația
este pe locul 1 și siguranța este pe locul 1”. Nu putem decât să privim cu scepticism această
afirmație, întrucât, încă din februarie a.c., AEC a demarat demersuri continue prin care a
solicitat Primăriei Constanța să își respecte atribuțiile legale în legătură cu asigurarea pazei în unitățile de învățământ, întâmpinând decât dezinteres din partea administrației. Conform art. 4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007, cu privire la creșterea siguranței în școli, administrația locală trebuie să prevadă în buget fonduri pentru securizarea acestora. De asemenea, art. 2, alin. (1), al Legii 333/2003 prevede obligația Consiliului Local de a asigura paza clădirilor unităților de învățământ, acestea aflându-se în domeniul public al unității administrativ-teritoriale. Din cauza faptului că primarul refuză să respecte legea, regăsim două variante: fie părinții scot bani din buzunar pentru a plăti neglijența autorităților și a contracta o firmă de pază, fie în școala respectivă nu există pază, iar integritatea fizică a elevilor este pusă în risc.

De-a lungul mandatului, primarul Decebal Făgădău a reușit să dovedească elevilor
că, în ciuda a cele ce a afirmat (“mereu am încurajat vocile critice”), de fapt manifestă un
dezinteres foarte mare față de criticile ce îi sunt aduse, preferând să fie înconjurat de
persoane care hrănesc indiferența cu care tratează părerile ce îi sunt aduse față de
activitatea sa.

Pe această cale, solicităm public edilului Constanței să se oprească din a încerca să
convingă locuitorii orașului de interesul său prin manipulare și declarații false, ci să
dovedească acest lucru prin inițiative care să aducă un progres real orașului și să contribuie la bunăstarea cetățenilor.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI ELEVILOR DIN CONSTANȚA

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *